Nyårsklänningen

Hej, och gott nytt år på er alla!

Just nu äär Marcus och jag hemma hos pappa för att leta efter min nyårsklänning som jag absolut inte hittar. Vi har letat i tvättstugan, rotat igenom hela min garderob+rum. Hela övervåningen men ingen klänning. Så nu ska mamma komma hit och hjälpa oss! Haha.

Menmen, efter det blir det att packa ihop all mat och dra till stallet för att göra i ordning allt o ta in pollen :) Sen vidare till Forshaga, göra sig i ordning och sen kommer det fölk :)
Hur blir eran nyår? :)


Imorgon ärre nyår (Y)

Sitter i sängen just nu och grejar lite med datorn, hör att några skjuter raketer ute.. Och då tänker jag på alla stackars djur. Kan man inte vänta med skjutandet tills imorgon ist för att skjuta flera dagar? Fåra katter är verkligen livrädda för allt skjutande och kan vara spända i dagar efter. Så snälla ni skjut inte merän på nyår. Tänk på djuren! :)

 


 

Idag har det verkligen varit gött ute. Solen framme och blå himmel! Underbart! Så blev att sätta på sig ordentligt md kläder och dra till stallet. Gjorde först ordning box & mat, sen tog jag in pollen och pysslade om henne och hennes ben. Sen när hon fick gå in i boxen så drack hon ur en hel hink så ska börja med att ha vatten ute om det inte ligger på - ute.

 

Lite bilder på min älskling

Annars idag har jag inte gjort någonting alls. Fastna i en film på tven på morgonen och efter stallet har jag legat i sängen och värmt mig för jag fryser så in i norden mkt!
Hoppas ni alla får en bra dag i morgon och gott nytt år på er! :)

Funderar...

.. på vad jag ska skriva om här på bloggen.. Någon ide?? Så skriv gärna en kommentar isf!!! :)



Nyårs handlat ;)

Tjenare!

Marcus sov hos mig i natt. Vaknade runt tio och gick upp och gjorde i ordning lite fukost som älsk fick i sängen :) Katten var ju självklart med eftersom det fanns skinka också. HAHA!
Efter det så gjorde vi oss i ordning och drog vidare till stan, fick skjuts av bästaste pappsen! i stan tog vi 1an till bergvik och var inne på Expert & Siba innan vi gick för att möta Amanda & Henke för att handla mat till nyår :)
Blir kött o pommes, kanske någon förrätt och så en efterrätt :)

Efter vi fixat maten gick vi till coop och köpte godis. Stannade även till vid systemet :)
Sen efter det åt vi på Max och kollade på lite kläder. Men har ju inga pengar alls nu så blev ju ingenting handlat för min del :)

På kvällen skjutsade mamma mig till stallet, pysslade om Sotis medans mamma mockade och gjorde i ordning maten :) Henne hovar är mycket bättre nu så jag är jätte glad! :) Så om en och en halv vecka blir det att skritta igång henne sakta! :)

Men nu ska jag hitta på något annat, mamma ska ha dator och betala räkningar :)

Trötter & mätt!

Nyss varit hos mamma och ätit tårta. Varit massa folk där också! :)
Så kom nyss hem till pappa igen, kröp ner under täcket. Var så kallt ute så börja frysa. HAHA. Men nu väntar jag på Marcus och sen blir det väl att gå och lägga sig typ. Är grymt trött så!

Finns stallplatser lediga i stallet jag står i :) Någon som letar stallplats??? ;)
http://www.blocket.se/varmland/Stallplats_uthyres_37890719.htm?ca=7&w=1

28 Dec

Hejhej!

Idag fyller mamma år så då blir det tårta ! GötTTTTTTT !

Sitter och kollar hästar.. Jag är grymt sugen på att skaffa en till polle.. Vill så gärna ha en nordis också! Åh! haha
Menmen, kanske ha en på foder.. För då är det ju oftast ägaren som står för försäkringen..

Varit på arbetsförmedlingen idag på informationgrej. (: Efter det så träffa jag mamma så gick vi och åt lite.
Sen kolla vi i affärer och kom hem med lite grejer idag haha.

En tröja, och en mysig pjamas på gina
läppglans på kicks
Och en tvål med kokos :D

Men nu är jag hemma, väntar på pappa så ska vi åka till Hööks och köpa lite saker :) Sen snabbt in t stan och köpa present tillmamma och sen iväg till Sotis & ta hand om henne :)

27 Dec

Tjuue!

Dagen har spenderats i Grums, stallet och bio. :)
Varti i Grums med älsk idag. Tog bussen till stan vid ett och Lisa mötte mig i stan så åkte vi till stallet. Där gjorde vi rent Sotis sår & pratade med dom som ska ta över gården :) Sen åkte Lisa hem och jag stanna kvar och mocka och sånt. :)

Efter stallet så blev det att snabbthem och byta om och sen iväg på bio med älsk :) Vi såg Sherlock Holmes: A game of shadows.
Den var väldigt bra o värd att se!!!! :)

Efter bion följde älsk med mig hem en stund, men nu har han åkt hem. Och jag saknar han redan :(

26 Dec

Hejsan!
Upp tidigt idag för att släppa ut pollarna.. :) Efter det hem till mamma och äta frukost och göra sig i oordning, sen så åkte mamma o jag till Hööks.
Där blev det att handla lite saker på rean. Så ett skrittäcke för 150kr, benskydd ca 300 för både fram o bak, hö påsar. Och säkert något mer ;) Haha.
Efter det åkte vi till bergvik och där var de verkligen överdrivet med folk! Men mamma skulle lämna sin mobilför lagning och sen kolla vi runt lite, först in på hemtext, där mamma köpte handukshängare som man hänger på dörren, och jag köpte små ljus till papppa efter som han aldrig hittar såna ;)
Sen till Gina. Där köpte jag en fin tröja att ha över klänningen på nyår hade jag tänkt :) Sen gickvi o åt. Och efter det in på teknikmagasinet och köpa en sak åt marcus och så köpte jag en grej som vi ska testa på nyår! :D
Hehe det var min shopping dag :P
När jag kom hem så drog pappa och jag direkt till stallet för att ta in Sotis. Men hon var redan inne för Lisa var o hälsa på i stallet ;) Så tack Lisa! :D
Nu ska jag göra i ordning mig och sen bli hämtad av Marcus så ska vi till Grums! :D

Hovböld & mugg

Då jag tror Sotis har hovböld så läste jag lite om det. Och kan ju lika gärna dela med mig! :)
Text & Foto: Emma Rost

 

Hösten och våren är de bästa årstiderna för bakterierna som orsakar hovbölder och mugg. Det är blött, det är lagom temperatur och hästarna trampar upp marken så att bakterierna kommer upp till ytan. Upplagt för infektioner av olika slag med andra ord.

Hovböld
En hovböld ger ofta akut hälta, ibland så svår att hästen blir blockhalt. Typiskt för en hovböld är att hästen inte vill sätta ner trakterna utan vilar bara på tåspetsen. Hästen har också ofta svårt att vända och man ser tydligt i vändningen att den inte vill sätta ner hoven. Andra symptom är kraftig puls i benets nedre del och att själva hoven blir väldigt varm. Det är inte helt ovanligt att benet svullnar.
Det besvärliga med hovböld är att symptomen påminner mycket om symptomen för hovbensfraktur, men oftast kan en hovslagare som går igenom hoven med visitertång se om det är hovböld eller förmodad fraktur. Går det inte att utesluta en fraktur ska hästen självklart röntgas.

Bakterier kryper upp
Orsaken till hovbölder är att bakterier kommit upp i läderhuden i hoven. Spiktramp är en inte helt ovanlig källa till hovbölder, men det behövs ett pyttelitet hål för att bakterierna i marken ska få fäste och kunna krypa upp i hoven så ibland är det svårt att hitta den direkta orsaken.
Tryck efter tåkappor eller annan yttre påverkan av hoven kan också ge hovbölder.
Flera hovslagare som Remont pratat med säger sig också se ett samband mellan leriga hagar och torv som strö. I leran finns det gott om bakterier och det verkar som om kombinationen med torv gör att de lättare får fäste.

Behandling
En hovböld måste öppnas och tömmas, om den inte redan hunnit spricka av sig själv.
Hovslagaren går igenom hoven med en visitertång för att lokalisera var hovbölden sitter och därefter verkar hovslagaren upp ett hål i hoven och var och blod kan rinna ut. Efteråt kan man behöva lägga ett hovbandage och beroende på hur bölden suttit och hur stor den var så slår man på skon eller låter den vara av. 
En obehandlad hovböld är dels väldigt smärtsam för hästen, men kan också få otäcka följder eftersom infektionen kan sprida sig upp i benet.
Behandlar man däremot så blir hästen ganska snart markant bättre och ofta går det att rida den redan dagen efter att bölden tömts. Det viktiga i eftervården är att hålla rent och om man lagt hovbandage ska det bytas varje eller varannan dag. Ju mer hästen kan röra på sig desto bättre är det eftersom läkningen påskyndas om cirkulationen hålls igång.

Våtvarmt omslag
Ofta vill hovslagarna inte börja verka upp bölden förrän den ”mognat”, vilket kan ta ett par dagar. Under den tiden kan man med gott samvete lägga ett våtvarmt omslag runt hoven som kan hjälpa till att värka ut bölden.

Förebygg hovbölder
Hästar som återkommande får hovbölder bör inte stå på torv utan i stället stå på halm eller spån. Att hålla hovarna så rena som möjligt kan hjälpa, liksom att försöka göra något åt underlaget i hagarna om det är väldigt lerigt. Dränering, grus eller liknande kan minska risken för hovbölder.

Mugg
Ett annat gissel under lerperioden är mugg. Hästar med vita ben är ofta mer utsatta än hästar med färgade ben, men det behöver inte vara en sanning huggen i sten. Likaså är det vanligare att bakbenen drabbas än att hästen får mugg på frambenen.
Muggen syns som små sår och skorpor i karleden och huden blir öm och irriterad. Skorporna kan vara torra eller vätska och vara sig. Om såren kryper upp längs skenbenet kallas sjukdomen rasp.
Orsaken till mugg är att grus, smuts och lera fastnar i karleden och får ligga kvar och skava upp små sår i den tunna huden. Kontaktallergi kan också ge mugg. Det är inkörsporten för bakterier eller andra mikroorganismer. I värsta fall får hästen lymfangit, vilket är en inflammation i lymfkärlen i benet.

Lättbehandlat i början
Lindrig mugg är ganska lätta att behandla. Enklast är att tvätta med grönsåpa och därefter smörja in det drabbade området med mjukgörande salva, t ex Helosansalva. Torka noggrant torrt efter tvätten innan salvan läggs på.
Om såren vätskar så kan det vara bra att använda alsolsprit vid tvätten, det torkar ut bra.
Svullnar benet upp eller om muggen inte vill ge sig är det dags att tillkalla veterinär.

Förebygg
Det är faktiskt inte så svårt att förebygga mugg. Att se till att hästen är torr och ren i sina karleder gör att man förmodligen slipper en mugginfektion. 
Ibland är hästägare lite för pigga på att spola hästarnas ben vilket faktiskt kan skapa en gynnsammare miljö för bakterierna än om man låter leran torka på benen och sedan noggrant borstar bort den.
Kan man inte vänta så ska benen sköljas noggrant och därefter torkas torra innan man sätter på benskydd eller benlindor.
Är det lerigt ute så kan det också vara bra att undvika till exempel boots, eftersom det gärna samlas grus i kanten av bootsen, som ligger och skaver mot hästens karled.


Dags för lite bättre bloggande!

Hoppas ni alla haft en bra jul! Det har iaf jag haft! :)
Var hos mamma först. Åt lite julmat, sen öppnade paket. :)
jag fick:
  • En glassmaskin
  • strumpor
  • maskara
  • brunkräm
  • ögonskugga
  • kläder
Fick säkert något mer som jag glömt nu :P haha
Efter att jag öppnat paketen så gick jag upp till pappa för att öppna lite paket. Dit kom även tomten och delade ut paketen. Lorine tyckte det var lite läskigt i början men sen så vågade hon gå och hämta sina klappar ;)
och där fick jag
  • Pengar
  • Köksmaskin
  • godis & cola (haha)
Jag är jätte nöjd med mina klappar.
Och till mamma köpte jag en jättefin ljuslyckta att hänga ute, köpte även ljus att ha inne som var jätte fint. och så köpte jag leggins..
Pappa fick en trisslott och en flaska whisky :)
På kvällen åkte jag hem till Marcus, mamma var snäll o skjutsade mig, när vi kom dit såblev mamma inbjuden på pepparkaka o glögg och jag fick massa paket :P
Av marcus fick jag
  • En svart gris som man kan ladda mobilen och så kan man spela upp musik från mobilen :) Riktigt bra ljud!!
  • Eftersom det var våran månadsdag också så fick jag en gullig lapp där det står saker som jag kan välja att han ska göra åt mig :P
Fick även saker av hans mamma
  • Chokladask
  • Parfym
Av Marcus syster fick jag en sån där kula som man skakar på så snöar det :P
& av hans mormor o morfar fick jag naglack och sånt så jag kan sätta på blommor på naglarna o sånt :)
Lite bilder på några saker jag fick:





Vad har ni fått i julklapp? & har ni haft en bra jul? :)

Torsdag, Övningsköra (=

God morgon! (:

Vaknade runt elva i dag. Gött!
Blir att gå upp och göra sig i ordning och sen dra in till Tingvalla trafikskoa och övningsköra. Och efter det har jag bara två körlektioner kvar. Men det tror jag inte  på eftersom det är tingvalla. Dom lägger på extra lektioner typ för alla för att tjäna pengar typ. Menmen, efter körningen så tar jag bussen till stallet. :) Insläpp idag så tar in hästarna direkt. Och sen mocka och sånt :) Och sist rida :) Om jag kommer ner till ridhuset. Sotis har ju inge brodd. För hålen i skorna hon har nu är för slitna och vet inte när hovslagaren kommer och skor henne.
Efter stallet så tar jag bussen till älsk. :) Vi ska baka lussekatter, och så sover jag där i natt :) Så kommer inte skriva något mer här i dag tror jag :)

Pyntade i stallet

Igår pyntade Felicia och jag Sotis nya box och körde ut det gamla spånet i från förra boxen och hade in nytt i den nya boxen :)
Inne dom bästa bilderna men! :D

Menmen, Älsk sov hos mig i natt. Han drog till skolan vid 8 och jag sov vidare o vakna halv tio. Vid elva gick jag upp, gjorde i ordning makaroner och då kom älsk tillbaka. :D Så han åt lite han med :) Sen vid tolv drog han tbx t skolan och jag drog in till Vicke. Hon skulle hjälpa mig med löshåret och kolla om det ar samma färg och så :) Så fick gå hem igenoch ha i silverbalsam så nu får vi se om det bliir lite ljusare :)

Viid tre ska jag till stallet. Får se om jag rider eller longerar. Hon har inte gått så mycket dom senaste veckorna så vill ha en lugn start :)

Tisdag

God morgon.
Vakna strax efter nio av att mobilen ringer. Skyddat nummer så svarade inte. Men någon minut efter ringer pappa och berättar att våran hovslagare undrar var vi va. Så då hade vi missat tiden.. Gaah! Jag ade helt och hållet glömt. INTE okej!
Menmen, vi får prata ihop oss om en ny tid så ska vi ringa o prata med henne :)
Ska till stallet med bussen 13.45 idag. Ska byta box och sida till A-sidan i stallet. Så att jag ska få färre morgon/kvällspass :)
Och Felicia ska hjälpa mig att julpynta och sno granris! ;) Hahah :D
Efter det ska vi nog rida också :)
Igår longerade jag Sotis. Och hon var så pigg! Så ska bli spännande idag o se hur hon e :)
Städade lite på rummet igårockså så nu börjar det se lite juligt ut här med:)

God morgon :)

Vaknade för några minuter sen. :)
Idag ska jag inte göra så mycket. ligga vid tven o titta på någon film kanske :) Senare ska jag till stallet och pynta lite! :)

Och förhoppningsvis kommer löshåret idag också! :D Wiiie :D

Göteborg/Kungälv

Tjenare!
Helgen har ju spenderats i Kungälv/Göteborg.
Det har varit riktigt trevligt. :) I Lördags drog Emma, jag & Marcus in till Göteborg. Skulle shoppa lite julklappar o sånt. :) När vi kom in i Nordstan var det överdrivet mkt folk.  Och så märkte vi att dom som har åkt ur idol var där och uppträde :) Så det förklarade ju allt fölk :) Vi stod där ett tag och kollade och sen gick  vi runt och kollade affärer. Vi hittade inte så mkt. Och efter några timmar blev vi hungriga och bestämde oss för att äta. men alla ville äta på olika ställen så sluta med att vi stod o skrek på varandra haha xD Men blev en pizzeria te slut. :) Och efter det så hitta vi lite julklappar, jag hitta en till mamma :)
Sen runt sex drog vi hem till Kungälv, Det skulle komma hem ett par och äta och sånt så vi va lite sociala en stund och sen gick vi o lade oss :)
Söndag så drog jag och Marcus in t Göteborg igen. Jag var jätte taggad fram tills att jag såg hur lite pengar jag hade på kortet. Det sabba hela dagen, sluta ju med att jag leta efter billiga skitfula tröjor och ville typ bara hem, men till slut så släppte det och jag köpte en stickad tröja typx) och vi skulle fika också men herregud.. I Göteborg kan dom inte baka.Pajen som jga åt smakade gummi typ.. Menmen, efter det drog vi tillbaka t Kungälv och då var det bara o äta o sen iväg mot Karlstad :)
Har nyss bakat lite pepparkakor som jag ska pynta med i stallet imorgon hade jag tänkt :) Men får se om dom håller för ska nog åka buss t stallet imorgon :)

Fredag

Kom nyss hem från stallet. Blir snar hämtad så drar vi till Göteborg/Kungälv. :)
Det ska bli kul :)
Kanske skriver mer ikväll. Datorn blir med :) (y)

Hejdå! :)

850 kr fattigare..

.. så snat får jag hem löshår! :D
Vicke var nyss här och hjälptemig att beställa det så att jag kunde vara säker på att allt blev rätt haha. :)

Jaja, imorgon blir det att dra till stallet tidigt och senare hem och sen drar vi vidare t Kungälv. :) Får se om datorn följer med eller om den får stanna hemma. :) Och isf så blir det ju inget blogginlägg ;)

Torsdag

Tjenare.
Vakna runt tio idag. Ska snart göra mig i ordning o dra till trafikskolan, ska köra idag och träna lite teori också tror jag :) Så har jag gjort något vettigt idag! ;)
Efter det tar jag bussen till stallet, blir att rida idag. :)
Men kan inte skriva mer nu. En katt la sig i knäet så ser inte vad jag skriver, haha

RSS 2.0